Melrose Abbey - Gewijd aan Moeder Maria: Onderaards verbonden met Rivier Tweed - Schotland

Melrose Abbey is gewijd aan Moeder Maria, gesticht in 1136 in de plaats Melrose. Rond 1590 stierf de laatste monnik en raakte de abdij in verval. Rond het jaar 650 werd eerder door Sint Aiden al een klooster gesticht met de naam Mailros. In dit klooster vestigde zich Keltische monniken vanaf het eiland Iona. Dit klooster werd ongeveer tweehonderd jaar later verwoest door de Schotten, maar er bleef een heiligdom bestaan.

Op verzoek van David I van Schotland stichtten cisterciënzer monniken uit Rievaulx in 1136 een nieuw klooster in Melrose genoemd, vier kilometer ten westen van het oude klooster. Het klooster van Melrose was door de gunsten van David I zeer rijk.

De eerste dertien monniken begonnen de abdij vanaf de oostzijde op te bouwen. In 1146 was de bouw voldoende gevorderd om de plaats te wijden. Aan het einde van de twaalfde eeuw was de bouw compleet.

Melrose Abbey stichtte een aantal dochterabdijen, namelijk Newbattle Abbey in 1140, Kinloss Abbey in 1150, Holme Cultram Abbey (in Cumbria, Engeland) in 1157, Coupar Angus Abbey in 1162 en Balmerino Abbey in 1229.

Er staat nu nog alleen een deel van de kloosterkerk overeind. Van het eigenlijke klooster zijn alleen de fundamenten nog over. De westelijk muur van de kerk, waarin de ingang zich bevond, is geheel verwoest. Langs de zuidelijke zijde van de kerk staan nog acht kapellen. Langs de muren zijn overal prachtige ornamenten te zien van het voormalige beeldhouwwerk.

Er wordt beweerd dat het hart van Robert the Bruce ligt begraven in Melrose Abbey. Het overige van zijn lichaam is begraven in de Benedictijnse Dunfermline Abbey te Dunfermline.

Wikipedia: Een verhaal gaat dat Robert the Bruce een maand voor zijn overlijden te kennen had gegeven dat zijn hart moest worden begraven in Melrose Abbey, terwijl een ander verhaal vertelt hoe Robert the Bruce zijn vriend Sir James of Douglas doet zweren zijn hart op kruistocht mee te nemen en hoe Sir James sterft terwijl hij vecht tegen de Moren in Spanje; in 1331 wordt het hart teruggebracht naar Schotland en begraven in Melrose Abbey. Dit laatste verhaal sprak het meeste aan, getuige bijvoorbeeld een stenen versiering in Rosslyn Chapel.

Thans bevindt zich bij de abdijkerk een gedenksteen waarop een paar regels uit het gedicht The Bruce van John Barbour worden aangehaald: A noble hart may have nane ease - gif freedom failye.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.