Karlovy Vary in Tsjechië met ondergronds Bronnenstelsel, ligt aan Tèpla en Eger

Stel je hart vooraf al open voor Maria, Maria Magdalena de Moedergodin Venus, want zij zullen je leiden tijdens het aandachtig bekijken van enkele gecodeerde foto's. De stad, bekend als Karlstad, is genoemd naar de Boheemse koning en Duitse keizer Karel IV. Karlovy Vary kreeg vooral bekendheid als kuuroord voor de hoge adel in 18e en 19e eeuw. Al in de 14e eeuw was bekend dat de warme bronnen (Warmbad in Tsjechisch: Vary) in dit gebied geneeskrachtig waren. Dit kuuroord met haar 12 warme bronnen ligt in West-Bohemen (ca. 900 km van Nederland) en heeft sinds de 14e eeuw een kuurtraditie.

Veel warm water stroomt hier doorlopend uit bronnen langs de weg, maar staan allen met elkaar in verbinding via een kilometers lang ondergronds bronnenstelsel. Dwars door Karlovy Vary stromen de rivieren de Tèpla in de Eger, waarvan haar water op haar beurt via de Elbe in de Donau uitkomt. Maria Magdalena wordt hier van oudsher geëerd in een prachtige kerk bovenop een heuvel, midden in het centrum. 

Er is sprake van dat Karel IV zelf tijdens een hertenjacht de heilzame werking van de bronnen heeft ontdekt toen zijn hond tijdens de jacht verwondingen kreeg. Nadat het dier met het water in aanraking was gekomen, genazen zijn wonden zeer snel. Een gebeeldhouwde gems, bovenop een rots buiten de stad, herinnert aan deze gebeurtenis. Bij de bronnen ontstond al snel een stad die vanwege haar heilzame water ook belangrijke privilegies kreeg van de Boheemse vorst.

In de omgeving ontspringen aan de voet van het Ertsgebergte in dit gebied ontspringen zo'n 60 warme bronnen. Daar heeft zich in de loop der tijd vulkanisch gesteente ontwikkeld. De warme bronnen leveren het geneeskrachtige zout- en zwavelhoudende water op met een gunstige werking heeft op de spijsvertering en de stofwisseling. Het thermaal water heeft een buitentemperatuur van 40-73 ˚C en bevat geneeskrachtig zout en zwavel. Het drinken van het bronwater stimuleert de aanmaak van insuline en verlaagt het cholesterol in het bloed, wordt er vermeld op een wellness website. Elke bron heeft een andere samenstelling en temperatuur; bij aanvang van een kuur schrijft de kuurarts voor van welke bronnen hoeveel en op welke tijdstippen gedronken moet worden.

Waar liggen de krachtplekken hier?

Langs zowel de Tèpla als de Eger zijn er meerdere belangrijke locaties te vermelden.

 • Op aanwijzing van Moeder Maria heb ik de rivier de Tèpla, waaraan Karlovy Vary ligt, gevolgd naar de St Mary Magdalene Church. Zij is een middeleeuwse gotische kerk uit de tweede helft van de 14e eeuw en werd gebouwd op een heuvel boven een Hete Bron op de rechteroever in het Centrum van Karlovy Vary.
  De eerste vermelding van de kerk, beheerd door de Ridders van het Kruis met de Rode Ster, dateert uit 1485. Ook hier bleek weer dat de meest belangrijke energieplek lag op een kruising van thermale stromen, wat hoger gelegen en goed zichtbaar voor de omgeving. Menig staatshoofd van welke gezindheid dan ook, componisten, klassieke schrijvers, de Maltezer Kruisorde van Malta, zijn hier allen geweest om kracht op te doen of inspiratie uit hogere sferen te ontvangen. Tevens afgezanten van Koninklijk Huizen, regeringsleiders en voorname zakenpartners ontmoetten elkaar juist hier door de eeuwen heen!  Een paar voorbeelden zijn: 
  Tsjaar Peter de Grote, keizerin Maria Theresia van Oostenrijk, Goethe, Beethoven, Brahms, Tolstoi en Karl Markx om maar wat te noemen.
 • Verschillende Bronnen op rij in de Romeins aandoende galerijen.
 • Monumentale Beelden op hoge sokkels
 • Meerdere geboouwen langs de Tèpla bij Bronnen
 • Hotel Venus en vele vele andere.
 • Heilige Plantaan in park
 • Etalages, gevuld met kristal, heilige dierensymboliek & goudgele barnstenen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.