Krachtplaatsen in Zeeland

Gepubliceerd op 26 januari 2023 om 23:31

Plaatsen in Zeeland

 

Burgh: DC 134, Centrum: in het met wallen omzoomde burgterrein. Het centrum bevind zich vrijwel in het midden van de walburg, dicht bij de begraafplaats.

 

Domburg: DC 180, Centrum: ten noorden van de oude Schuytvlotstraat en de Duinenburg.De kern van het centrum is ongeveer twintig meter noordelijk van van de Schuytvlotstraat en dertig meter westelijk van de Duinenburg,

 

Goes: DC 150, Centrum: toren van de Maria Magdalenakerk.

Hier werd, vermoedelijk in de tiende eeuw, een kerkje gebouwd op het leycentrum. Er is echter geen spoor van een heidens heiligdom, zodat deze plaats op een andere wijze is aangewezen.

 

Middelburg: DC 320, Centrum: in het midden van de St. Barbaragang.

Volgens paranormale waarneming zouden hier twee steenkringen om de kern hebben gelegen, op respectievelijk zeven en vijftien meter afstand. Het was een Keltisch Heiligdom.

 

Tholen: DC 320, Centrum: toren van de O.L.V. kerk.

Tijdens de restauratie in 1950 is de grafkelder geopend. Er werden vijfentwintig min of meer gemummificeerde lijken gevonden. De vraag is of ook hier deze mummificering aan het leycentrum te danken is.Dit centrum was al in gebruik bij de Kelten, en heeft tevens gediend als Germaanse offerplaats. Een parallelcentrum bevindt zich in het koor.

 

Vlissingen: DC 20, Centrum: midden in de oude burg.

In het midden van het volkstuinencomplex ligt de kern van het oude leycentrum, dat vermoedelijk eens als een kleine wy-tempel functioneerde. Het centrum is zwak, en ook aan de planten en vruchten die er groeien is niets bijzonders te zien.

 

Zierikzee: DC 120, Centrum: St. Lievensmonstertoren.

Volgens de pendel stond op deze plaats voor 1454 een vuurtoren. Er werden geen sporen van een heiligdom gevonden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.